Chevronparkett är ett golv med extra allt

Letar du efter ett golv som är vackert och har det där lilla extra. I så fall ska du välja en chevronparkett eller fransk parkett som golvet också kallas.

Golvet är något av det första man lägger märke till när man kommer in i ett rum. Lägger du in en chevronparkett ger du ditt hem en lite exklusiv känsla. Chevron går även under namnet fransk parkett. Det är ett trägolv som från början var vanligt i franska slott och finare hem.
En chevronparkett är slitstark men blir golvet slitet kan man för en liten kostnad slipa om det och det blir som nytt igen.

Chevron finns i olika träslag och ytbehandlingar. Det lite speciella mönstret blir i sig en fin inredningsdetalj men utan att det förtar intrycket av en vacker matta. Chevron görs först och främst av ek vilket är ett tåligt träslag. Ek har den stora fördelen att det går att göra ljusare eller mörkare med en pigmenterad olja. På så vis blir det enkelt att få en chevronparkett i rätt nyans.

Chevronparkett eller fiskbensparkett?

Både chevron- och fiskbensparkett är vackra trägolv. Vilket golv man ska välja beror på tycke och smak men chevron upplevs ofta som lite exklusivare och modernare. Detta trots att golvet har över hundra år på nacken. Därför passar chevron lika bra i äldre hus som i nya som har mer modern arkitektur.

Fiskbensparkett och chevron liknar varandra men det som skiljer är att fiskbensparkett har raka stavar medan en chevronparkett snedsågade. Det gör att parkettstavarna bildar en spets när de möts. Det lite speciella mönstret som en chevronparkett har gör att golvet passar extra bra i lite större rum eller rum med öppen planlösning.

Kan jag själv lägga en chevronparkett?

Många undrar om de själva kan lägga chevronparkett. Det bästa är givetvis att anlita en professionell golvläggare. Särskilt som trä är ett levande material som påverkas av luftfuktighet och temperaturskillnader. Men det sägs att dagens chevrongolv är enkla att lägga och att den som är händig och noggrann själv kan klara det.

Men det är viktigt att man följer alla instruktioner noga och att man inte slarvar med förarbetet. Exempelvis måste underlaget vara rent, torrt och jämnt. Är man det minsta osäker på hur man ska göra är det bättre att anlita en professionell golvläggare.

Publicerat den
Kategoriserat som Golv