Golvslipning i Stockholm – slipa själv eller anlita ett proffs?

Behöver trägolven i din lägenhet i Stockholm en golvslipning? Funderar du över om du ska anlita ett proffs eller om du själv kan göra jobbet? Här är några råd.

Det är många som funderar över om de själva ska slipa om golven eller om de i stället ska anlita ett proffs. Visst går det att spara pengar genom att hyra en golvslip och själv göra jobbet. Men det är viktigt att man är noggrann och slipar helt jämnt. Annars kommer ytbehandlingen inte att lägga sig jämnt över golvet, vilket gör att det då inte får det skydd som det behöver.

Utan en bra ytbehandling håller inte golvet sig snyggt särskilt länge och man kommer snart att behöva slipa om det igen, och då har man inte tjänat något på att själv slipa om golven. Därför lönar det sig ofta att överlåta golvslipningen till ett proffs. Dessutom gäller rotavdraget på golvslipning, vilket gör att det inte behöver kosta särskilt mycket att anlita en golvslipningsfirma.

Vilka olika trägolv klarar en golvslipning?

Alla trägolv går att renovera men det går inte att slipa ett golv hur många gånger som helst. En lamellparkett brukar klara tre eller fyra slipningar medan ett massivt trägolv klarar det dubbla eller mer. Ungefär vart tionde år brukar det vara lagom att slipa om ett trägolv men utsätts golvet för mycket slitage kan det behöva slipas om tidigare än så. Men man ska heller inte slipa ett golv i onödan. Är det inte slitet behöver det inte slipas.

Man brukar kunna se på ett trägolv när det är dags att slipa om det och ge det en ny ytbehandling. Exempelvis kan lacken vara bortnött eller fått en gulaktig färg, likaså kan golvet vara repigt. Är man osäker på om golvet behöver slipas om eller om det är för tunt för att klara en golvslipning kan man rådfråga en golvläggare som jobbar med golvslipning.

Golvslipning och efterbehandling – så lång tid tar det

Att slipa golvet i ett normalstort rum brukar inte ta mer än en dag för ett proffs. Fast då golvet också behöver efterbehandlas med lack, vax eller olja tar det ytterligare en till två dagar innan man på nytt kan möblera rummet och gå på golvet. Att det tar så lång tid beror på att golvet ofta behöver tre strykningar och måste torka ordentligt mellan varje.

Dagens moderna slipmaskiner samlar upp dammet, vilket innebär att man slipper torka slipdamm i veckor efteråt och att man kan bo kvar hemma medan jobbet pågår, i alla fall om det bara är ett golv som ska slipas. För att slippa extra kostnader och för att golvrenoveringen ska gå så snabbt som möjligt ska man ha tömt rummet på alla möbler innna golvslipningsfirman kommer. Även gardiner och sådant som sitter på väggarna ska tas bort.

Hur mycket kostar en professionell golvslipning i Stockholm?

Sedan rotavdraget infördes har antalet företag som erbjuder professionell golvslipning i Stockholm ökat kraftigt. Det har gjort att konkurrensen om kunderna är stor och att det därför går att få golvslipning till riktigt bra pris. Men man kan inte heller bara anlita den golvslipningsfirma som lämnar den lägsta offerten. Detta då det är viktigt att golvet slipas på rätt sätt och även får en ytbehandling som skyddar golvet ordentligt.

Det bästa brukar vara att anlita en mer erfaren firma som har bra referenser och som gärna även är certifierad. Man kan även googla på företagsnamnet och se om det kommer upp några positiva eller negativa kundomdömen. Tänk på att en riktigt seriös firma också lämnar garanti på sin golvslipning och kan även ge råd och tips om golvvård och vilken ytbehandling som passar bäst.

Mer information för dig kan du hitta på webbsida: stockholmsgolvslipning.nu

Publicerat den
Kategoriserat som Golv