Mattor ger hemmet en ombonad känsla

När man inreder ett hem tittar man sällan på golvet. Det är lätt att glömma att mattor gör mycket för helhetsintrycket när man försöker göra hemmet ombonat.

När det gäller skor så brukade man säga ”se på edra skor – andra gör det”. En reklamslogan som skapades 1939 för skobranschen. Det kan man nästan säga om golvet i hemmet också. När man kommer hem till någon första gången försöker man få en helhetskänsla. Vilket intryck vill ägarna att man ska få i detta hem?

Att mattor kan vara magiska på flera sätt, det kanske inte alla vet. I sagornas värld finns det flygande mattor. Det finns mer än ett barn som sprungit fram till en persisk matta med fransar och väntat. Väntat och hoppats med glitter i blick på att mattan plötsligt ska börja kränga och sedan lyfta. Även Ture Sventon hade en flygande matta som gjort många barn avundsjuka. Tänk att ta mattan till skolan istället för cykeln.

Magiska mattor och vanliga mattor

Även om en matta inte kan flyga kan den vara magisk på sitt sätt. Att hitta en, eller flera mattor, som bara smälter självklart in i ett rum är en ljuvlig känsla. Det är som om magin glittrar till lite när man hittar den perfekta mattan. En matta kan, hur oansenlig den än verkar, berätta saker om ägaren. Det är många som börjar med en diskret matta. En matta som nästan helt smälter in med övriga färger.

Efter hand och ju fler mattor man köper, desto mer färg och mönster brukar komma in. En matta kan vara som en tavla för golvet. Skapa ett statement för rummet och känslan man vill ha där. Tittar man på barnrum exempelvis så ändrar mattorna karaktär efter barnets ålder. Hos väldigt små barn är det ofta pastell- eller naturfärger på mattorna. Efter ett par år byts mattorna med milda färgnyanser ut.

Prisvärda mattor med kvalité

Många gånger blir det mattor med färgstark karaktär som barnen gillar, eller med en bilbana på. Problemet med mattor är ibland att de kan kosta multum. Då är det lätt att tveka inför inköpet. Innan man bestämmer sig så kan det vara väl värt att titta runt på olika ställen. Ibland kan man bli glatt överraskad över hur mycket matta man kan få för en mindre summa på andra platser.

Detta utan att tumma på kvalitén. Mattor som man har i många år och som kärleksfullt trampas på av generationer. För att ta hand om mattorna i hemmet är det bra att lämna in dem emellanåt på en mattvätt. Det gör att man håller dem rena och att de får en behandling som återigen gör dem motståndskraftiga mot smuts. När man hämtat tillbaka sin nytvättade matta är det som att den fått ett nytt liv igen.

Mattor som matchar rummet

Det inträffar ibland att man tröttnar på sitt möblemang i ett rum. Kanske är det en soffa som till slut gått sönder och man vill byta ut den. Då är det inte alltid att mattan på golvet passar till de nya möblerna. Då är det återigen dags att ge sig ut och titta på mattor. Då gäller det att fundera lite innan man köper första bästa matta.

Vilken känsla vill man ha när man sätter ner sina bara fötter på den. Ska det finnas någon nyans i mattan som kan tas upp i möbler, tapet eller kuddar? Snart kommer man ha listat ut vilken typ av matta man ska ha. Då är det dags att åka och spana bland de olika mattorna i affären och välja ut den som kommer att passa perfekt!